ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ | Όλγα Βαρτζιώτη

DESIGN Dimitra Chrona / Schema Design
PRODUCTION concept+
PHOTOGRAPHY Yannis Kontos
VIDEO PRODUCTION ViD
TEXT / RESEARCH Olga Vartzioti

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΟΙ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ

Οι πνεύμονες μας είναι το μοναδικό εσωτερικό όργανο του οργανισμού που έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον.  Μας παρέχουν το οξυγόνο, το βασικό «καύσιμο» που δίνει ενέργεια στα κύτταρα και στους ιστούς μας για να ζούμε.
 
Οι πνεύμονές μας ζυγίζουν 300-400 γραμμάρια, ο καθένας.  Βασική λειτουργία τους είναι φυσικά η αναπνοή.  Η εκπνοή, απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα, που παράγεται από τον μεταβολισμό των κυττάρων.
 
Σε φυσιολογικές συνθήκες ένας άνθρωπος αναπνέει περίπου 6-8 λίτρα αέρα το λεπτό.  Έτσι οξυγονώνει το αίμα που αντλείται από τη καρδιά. Και πως γίνεται αυτό;
Ο αέρας εισέρχεται στους πνεύμονες από το στόμα και τη μύτη όπου φιλτράρεται και εφυγραίνεται και μέσω της τραχείας φτάνει στους βρόγχους.

 

Οι βρόγχοι είναι ένα δίκτυο αεροφόρων οδών οι οποίοι διχοτομούνται περίπου 20 με 22 φορές και καταλήγουν σε περισσότερα από 1.000.000 τελικά βρογχιόλια τα οποία με τη σειρά τους διακλαδίζονται στους κυψελιδικούς πόρους και τις κυψελίδες.
Έχει υπολογιστεί ότι στον πνεύμονα υπάρχουν περίπου 300 εκατ. κυψελίδες, γεμάτες με αέρα, ικανές να καλύψουν μια επιφάνεια όσο περίπου ένα γήπεδο του τέννις!  Οι κυψελίδες περιβάλλονται από ένα δίκτυο αγγείων, που συνδέεται με τη καρδιά, και ονομάζονται πνευμονικά τριχοειδή.
 
Με δυο λόγια, λοιπόν, οι πνευμονικές αρτηρίες μεταφέρουν το μη οξυγονωμένο αίμα στο πνεύμονα.  Το οξυγόνο διαχέεται από τις κυψελίδες στα πνευμονικά τριχοειδή.

 

Το αίμα επιστρέφει οξυγονωμένο πλέον στην καρδιά με τις πνευμονικές φλέβες και από εκεί μέσω της συστηματικής κυκλοφορίας στους ιστούς και τα κύτταρα.  Ταυτόχρονα το διοξείδιο του άνθρακα αποβάλλεται από τους πνεύμονες καθώς εκπνέουμε.
 
Η συχνότητα της αναπνοής ελέγχεται από τον εγκέφαλο και μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τις συγκεντρώσεις των αερίων.  Ένας φυσιολογικός άνθρωπος παίρνει περίπου 15 αναπνοές το λεπτό, όταν είναι ήρεμος.  Η συχνότητα της αναπνοής, βέβαια, μπορεί να μεταβληθεί κατά τη διάρκεια μιας άσκησης.  Επίσης το ποσό του αίματος στα πνευμονικά τριχοειδή μπορεί να τριπλασιαστεί.

 

Οι πνεύμονες είναι ευαίσθητα όργανα και είναι ευάλωτα σε διάφορες ασθένειες όπως η Χρόνια Βρογχίτιδα, το Εμφύσημα και το Άσθμα, τα οποία προκαλούνται κατά κύριο λόγο από το κάπνισμα.  Κι όλοι γνωρίζουμε πως αυτή η βλαβερή συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του πνεύμονα.  Κάθε χρόνο περίπου 1.400.000 ανθρώποι έρχονται αντιμέτωποι με αυτή τη θλιβερή εμπειρία.

ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΗΣΗ

Σπιρομέτρηση είναι η εξέταση που καταγράφει τον όγκο αέρα που εκπνέει ή εισπνέει ο εξεταζόμενος, σε σχέση με το χρόνο. Παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τη λειτουργική κατάσταση των πνευμόνων και γίνεται με ένα όργανο το οποίο ονομάζεται “σπιρόμετρο”.
 
Πρόκειται για μια απλή, ανώδυνη εξέταση, που διαρκεί περίπου 10 λεπτά και υπάρχει η δυνατότητα να γίνει και κατ’ οίκον. Το μόνο που απαιτείται είναι η συνεργασία του εξεταζόμενου.
 
Η σπιρομέτρηση είναι απαραίτητη για τη διάγνωση πνευμονικών παθήσεων, όπως είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το βρογχικό άσθμα και τα περιοριστικά νοσήματα των πνευμόνων.

ΟΞΥΜΕΤΡΙΑ

Πρόκειται για μια απλή εξέταση κατά την οποία μετράμε τον κορεσμό της αιμοσφαιρίνης του αίματος σε οξυγόνο, δηλαδή το πόσο οξυγόνο υπάρχει στο αίμα μας. Η εξέταση γίνεται με την βοήθεια του παλμικού οξύμετρου, ενός αισθητήρα που τοποθετείται σε ένα από τα δάκτυλα του χεριού μας.

ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ ή ΒΑΔΙΣΗ 6 ΛΕΠΤΩΝ

Η Δοκιμασία Κόπωσης ή Δοκιμασία βάδισης έξι λεπτών (6 minute walk test-6ΜWT) πραγματοποιείται σε ασθενείς με ΧΑΠ. Είναι μια απλή δοκιμασία όπου ο ασθενής περπατά για 6 λεπτά κι εμείς παρακολουθούμε τους σφυγμούς του, τον κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα του και την απόσταση που περπάτησε.

A N A Σ Ε Σ   Ζ Ω Η Σ