ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΣΘΜΑΤΟΣ | Όλγα Βαρτζιώτη | Πνευμονολόγος | Χαλάνδρι

DESIGN Dimitra Chrona / Schema Design
PRODUCTION concept+
PHOTOGRAPHY Yannis Kontos
VIDEO PRODUCTION ViD
TEXT / RESEARCH Olga Vartzioti

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΣΘΜΑΤΟΣ

ΓΕΝΙΚΑ

• Στο “ιατρείο άσθματος” γίνεται ενημέρωση και εκπαίδευση του ασθενούς για το άσθμα και για την αντιμετώπισή του, πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή.

 

• Γίνεται διάγνωση και παρακολούθηση της πορείας της νόσου με τακτικές σπιρομετρήσεις. Ο γιατρός σας δίνει ένα βρογχοδιασταλτικό φάρμακο και εκτιμά την αναστρεψιμότητα των αεραγωγών, δηλαδή το πως ανταποκρίνεται ο πνεύμονας στην φαρμακευτική αγωγή.

 

• Επίσης γίνεται τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής ανάλογα με το στάδιο της νόσου κα διαχείριση του αλλεργικού άσθματος με μέτρηση του δείκτη FNO (εκπνεόμενο μονοξείδιο του αζώτου)

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΘΜΑ

Το Άσθμα είναι από τις πιο συχνές χρόνιες νόσους και μπορεί να επηρεάσει έως και το 18% του γενικού πληθυσμού. Στις μέρες μας καταγράφεται διαρκώς αυξανόμενη συχνότητα άσθματος, ιδίως σε νέα άτομα.

 

• Το άσθμα έχει ως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενα επεισόδια συριγμού, δύσπνοιας, σφιξίματος στο στήθος ή βήχα, πιο συχνά τις βραδινές ή πρώτες πρωινές ώρες.

• Προκαλεί χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών οι οποίοι αντιδρούν υπερβολικά σε διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα.

 

Το άσθμα μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά. Αρκεί ο ασθενής να φροντίζει, να μαθαίνει και να ελέγχει το άσθμα. Να βλέπει συχνά το γιατρό του, να συζητά μαζί του τις απορίες και τα προβλήματά του.

 

Το άσθμα δε πρέπει να προκαλεί ντροπή και να τρομάζει ως χρόνιο νόσημα. Αθλητές, που έχουν λάβει μέρος σε ολυμπιακούς αγώνες, διάσημοι ηγέτες, διασημότητες και απλοί άνθρωποι ζουν επιτυχημένες και φυσιολογικές ζωές παρά το άσθμα τους.

ΑΣΘΜΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

Η άσκηση είναι ένας από τους πιο γνωστούς παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση ή επιδείνωση αναπνευστικών συμπτωμάτων τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται είτε κατά τη διάρκεια της άσκησης είτε μερικά λεπτά μετά το τέλος της και είναι ίδια με τα γενικά συμπτώματα του άσθματος :
 
• Δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή – “λαχάνιασμα”)
• Βήχας
• Συριγμός (“σφύριγμα” στην αναπνοή)
• “Σφίξιμο” στο στήθος

 

Συχνά υπάρχει μόνο βήχας που παρουσιάζεται στην άσκηση ή αμέσως μετά και μπορεί να κάνει τον ασθενή (παιδί ή ενήλικα) να σταματήσει ή να περιορίσει την άσκηση του. Εάν εμφανίζεις παρόμοια συμπτώματα κατά την άσκηση ή αμέσως μετά πρέπει να συμβουλευθείς το γιατρό σου για το ενδεχόμενο να έχεις άσθμα. Πολύ συχνά η άσκηση είναι ο μοναδικός εκλυτικός παράγοντας ασθματικών συμπτωμάτων και τότε μιλάμε για το άσθμα κατά την άσκηση ή ασκησιογενές άσθμα. Αυτό είναι πιο συχνό σε αθλητές υψηλών επιδόσεων. Η παρουσία άσθματος δεν πρέπει να αποτελεί λόγο αποφυγής της άσκησης. Σε επαγγελματίες αθλητές είναι βασικό η διάγνωση του άσθματος, η χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας και η παρακολούθηση να γίνεται από ειδικό Πνευμονολόγο.

ATS Guideline | FENO Test Recommended for Asthma Patients and Airway Inflammation Management

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS

1. Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: www.hts.org.gr
2. Ιστότοπος για τους ασθενείς με άσθμα στην Ελλάδα: www.myasthma.gr
3. Asthma and Allergy Foundation of America: www.aafa.org
4. Global Initiative for Asthma (GINA): www.ginasthma.com
5. National Asthma Education and Prevention Program (NAEPP): www.nhlbi.nih.gov

A N A Σ Ε Σ   Ζ Ω Η Σ