ΕΛΕΓΧΟΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ | Όλγα Βαρτζιώτη | Πνευμονολόγος | Χαλάνδρι

DESIGN Dimitra Chrona / Schema Design
PRODUCTION concept+
PHOTOGRAPHY Yannis Kontos
VIDEO PRODUCTION ViD
TEXT / RESEARCH Olga Vartzioti

ΕΛΕΓΧΟΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ

ΓΕΝΙΚΑ

Η φυματίωση είναι ένα υποχρεωτικά δηλούμενο νόσημα για το οποίο συνεχίζεται ο εμβολιασμός, στην ηλικία των έξι ετών, μετά από έλεγχο
Mantoux, στην Ελλάδα.

 

Δερματική αντίδραση Mantoux
Χορηγείται ενδοδερμικά μικρή ποσότητα διαλύματος φυματίνης.
Αν έχει προηγηθεί μόλυνση με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, τότε στο σημείο της ένεσης συγκεντρώνονται ειδικά κύτταρα και απελευθερώνονται συγκεκριμένες ουσίες που προκαλούν την εμφάνιση σκληρότητας στο δέρμα. Η ανάγνωση της εξέτασης γίνεται μετά από 48 με 72 ώρες και αξιολογείται το μέγεθος της σκληρότητας του δέρματος και όχι η ερυθρότητα.

 

Θετική Εξέταση
Μια θετική εξέταση δε σημαίνει απαραίτητα ότι το άτομο πάσχει από ενεργό φυματίωση. Η εμφάνισή της σχετίζεται με την έκθεση και μόλυνση με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και με την παραμονή ζώντων βακίλων στον οργανισμό. Τα άτομα αυτά δε μεταδίδουν τη νόσο, αλλά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν ενεργό φυματίωση κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Συνήθως τα περισσότερα άτομα που δεν εμφανίζουν διαταραχές του ανοσοποιητικού τους συστήματος δεν θα αναπτύξουν τη νόσο.

 

Τι πρέπει να κάνω αν έχω θετική Mantoux;
Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό γιατρό (πνευμονολόγο-φυματιολόγο). Αυτός θα σας κατευθύνει με βάση το ιστορικό σας, την κλινική εξέταση, την ακτινογραφία θώρακος και θα σας προτείνει περαιτέρω εξετάσεις. Το αν θα χορηγηθεί ή όχι θεραπεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου, ο κίνδυνος παρενεργειών από τα φάρμακα, η ηλικία του ασθενούς κ.α.

A N A Σ Ε Σ   Ζ Ω Η Σ